Dnia 06.03 2018 gościliśmy w naszej szkole uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Souillac .
W ramach projektu slow food .Trend slow food to kontrpropozycja dla niszczącej człowieka kultury fast food. Polega na starannym wyborze tego, co jemy, i delektowaniu się jedzeniem bez pośpiechu. Wybieramy produkty nieprzetworzone, wytworzone w tradycyjny sposób oraz chronimy przed zapomnieniem lokalne potrawy.
Uczniowie francuscy wraz z naszymi uczniami przygotowali potrawy charakterystyczne dla obu krajów ,przy czym świetnie się bawili .Wspólne gotowanie zakończyliśmy degustacją .
W maju podobne spotkanie odbędzie się we Francji.
W dniach 15- 19.05.2018 gościliśmy w Zespole Szkół Gastronomicznych w Souillac we Francji w ramach projektu SLOW- FOOD .Wraz z młodzieżą francuską przygotowaliśmy uroczystą kolację dla gości z Polski oraz Francji. W kolacji uczestniczyli przedstawiciele miejscowych władz departamentu LOT oraz goście z Paryża i Polski.
Menu składało się z potraw charakterystycznych dla obu narodów.Przygotowaliśmy polski żurek na zakwasie z białą kiełbasą , schab nadziewany suszonymi śliwkami , ciasto porzeczkowe oraz czekoladowe babeczki.Młodzież francuska przygotowała przystawki z kaczki, dodatki z ciasta francuskiego do dania zasadniczego i wspaniałe lody,goście byli zachwyceni potrawami, pochwał nie było końca .
Pozostałe dni spędziliśmy na zwiedzaniu departamentu LOT, piękne góry ,zabytkowe miejsca i bardzo mili gospodarze.Zawiązane przyjaźnie zostaną na długo.
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...